Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Jeśli więc przyjmujesz witaminę D w postaci suplementacji, pamiętaj, aby spożyć ją po posiłku obfitującym w kwasy tłuszczowe - sądzę że 30 g będzie ich wystarczającą ilością. Dobrym pomysłem może być również spożywanie witaminy D łącznie z produktami nabiałowymi. Zawarty w nich wapń doskonale współgra z [...]
Jeśli chcesz, możesz pobawić się w eksperyment. Wejdź do klubu fitness i spytaj dowolnej osoby, z czym kojarzy mu się suplement o nazwie: glukozamina. Mam nadzieję, że jestem w stanie przewidzieć wyniki tego eksperymentu. Idę o zakład, że dominującą odpowiedzią będą skojarzenia z aparatem ruchu i stawami. Faktycznie nie jest to skojarzenie wzięte [...]
Kto nie chciałby uzyskać szybkich rezultatów treningowych? Wszyscy chcielibyśmy spojrzeć w lustro i zobaczyć płaski, umięśniony brzuch i zarysowane bicepsy już po pierwszym treningu, ale z rezultatami ćwiczeń trzeba czekać tygodnie, a nawet miesiące. Potrzeba czasu, aby zobaczyć wzrost mięśni i zwiększoną wytrzymałość, ale możesz od razu czerpać [...]
Jesienny sezon startowy IFBB trwa w najlepsze, aczkolwiek liczba startujących nie jest już tak duża jak w październiku. W nadchodzący, pierwszy grudniowy weekend, znowu pojawiają się trzy międzynarodowe imprezy: Mistrzostwa Świata Juniorów w Quito, Diamond Cup w Kijowie oraz Mistrzostwa Krajów Śródziemnomorskich w Portugalii. Nas najbardziej [...]
Rozstępy są to zmiany skórne, które wizualnie dają wrażenie rozchodzącej się i pękającej skóry. Główną przyczyną powstawania rozstępów są szybkie zmiany masy ciała, które powodują mocne rozciąganie tkanki skórnej. Nasza skóra zbudowana jest głównie z włókien kolagenowych i elastynowych, które nadają jej cech elastyczności i rozciągliwości. [...]
[...] Dużo biegasz? Intensywnie trenujesz? Sięgnij po multiwitaminę Zapotrzebowanie na witaminy i minerały u osób intensywnie trenujących jest znacznie wyższe, niż u statystycznej osoby. Dostarczenie niezbędnej ilości składników odżywczych wraz z pożywieniem może być nie lada wyzwaniem. Tym trudniejsze staje się to, gdy osoby takie są często w [...]
[...] udaru mózgu. Najprawdopodobniej bardziej narażone są na to starsze panie. Aby jeszcze nieco bardziej zaciemnić obraz, warto wspomnieć o tym, że mimo tego, iż ogólnie mówiąc, osoby otyłe mają zwiększone ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego, to niektóre badania sugerują paradoksalne powiązanie występowania otyłości u osób [...]
[...] Walter R. Frontera i in. napisali, że 40% z 70 kg masy ciała to będą mięśnie, więc 28 kg. Z kolei wg publikacji Jerzego Andrzeja Żołądź, białko w ciele to 14-16% masy ciała (osoby młodsze). Czyli 16% z 70 kg to 11,2 kg protein u przeciętnego, młodego osobnika. Niemniej z tego wynika, iż białka w mięśniu modelowego, 70 kg mężczyzny jest 75% z 11,2 [...]
[...] i zalecenia Niedobór witaminy D jest powszechny i może przyczyniać się do zwiększonego ryzyka infekcji dróg oddechowych, w tym Covid-19. Zaleca się, aby wszystkie starsze osoby dorosłe, pacjenci hospitalizowani, mieszkańcy domów opieki i inne wrażliwe grupy (np. osoby z cukrzycą lub upośledzoną odpornością, osoby o ciemniejszej skórze, [...]
[...] 925 osób w ramach badania Social Environment and Biomarkers of Aging Study. Oceniano stężenie różnorakich związków oraz długość telomerów w leukocytach. Uczestnikami były osoby w wieku średnio 68.3 lat (mające 54 lata i starsze). Wyniki: wysokie stężenie IL-6 było związane z występowaniem krótszych telomerów (względne ryzyko większe o 41%). [...]
Praktycznie każdy z nas chociaż raz w życiu postanowił się pozbyć kilku nadprogramowych kilogramów. Wiedząc jednak, że proces ten wymaga wielu wyrzeczeń, nieustannie poszukujemy cudownych diet, niezwykle skutecznych treningów, a także wszelkich innych sposobów, które w przedziwny sposób załatwią sprawę za nas. Dziś o krioterapii... Po serii [...]
[...] Biobank, a pacjenci byli obserwowani od 6,7 do 9 lat. Wyniki Po analizie danych pochodzących od 14478 uczestników zarejestrowanych w brytyjskim biobanku okazało się, że osoby ze stężeniem HDL-C wyższym niż 80 mg na dl były narażone na 96% wyższe ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny i o 71% wyższe ryzyko zgonu z przyczyn [...]
[...] 2 (szybkokurczliwe) są mniejsze u starszych, podczas gdy nie odnotowuje się aż tak poważnego spadku rozmiaru włókien typu 1 (wolnokurczliwych). To tłumaczy, czemu starsze osoby mają zachowaną wytrzymałość i mogą np. długo pracować pod niskim obciążeniem roboczym, ale mają takie problemy z pracą beztlenową, sprintem, treningiem siłowym, skokami [...]
[...] możliwy upadek, potknięcie czy nabycie jakichkolwiek obrażeń skóry. Sprawia to idealne warunki do podjęcia ruchów, które poza basenem byłyby dość ryzykowne. Drugą grupą są osoby otyłe. Przewaga basenu przejawia się tu jak już pisałem w braku przeciążeń naszych stawów i kręgosłupa. Możliwe jest podjęcie wysiłku o takiej samej intensywności - [...]
[...] więcej witaminy niż dorośli, a ponadto - że wraz z wiekiem zmniejsza się zdolność organizmu do wytwarzania tej witaminy pod wpływem promieni ultrafioletowych. Również osoby znajdujące się w zanieczyszczonym środowisku mają mniejsze szanse na odpowiednią ilość witaminy D w organizmie. Witamina D pobudza wchłanianie wapnia i fosforu, a [...]
[...] więcej witaminy niż dorośli, a ponadto - że wraz z wiekiem zmniejsza się zdolność organizmu do wytwarzania tej witaminy pod wpływem promieni ultrafioletowych. Również osoby znajdujące się w zanieczyszczonym środowisku mają mniejsze szanse na odpowiednią ilość witaminy D w organizmie. Witamina D pobudza wchłanianie wapnia i fosforu, a także [...]
[...] i drobiowe takie jak: wątroba i nerki ryby (szczupak, łosoś, śledź, makrela, pstrąg) jaja mięso Objawy niedoboru: Na niedobór witaminy B12 narażeni są głównie: weganie (osoby spożywające wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego), osoby starsze, nadużywające alkoholu, cierpiące na choroby przewodu pokarmowego (upośledzone wchłanianie) oraz [...]
[...] Niedobory chloru powstają przeważnie w wyniku gwałtownych wymiotów, gdyż chlorki wchodzą w skład kwasu solnego. Nadmiar: Niewielki nadmiar chlorków nie jest szkodliwy dla osoby zdrowej. Dawka powyżej 15g może wywołać nieprzyjemne objawy uboczne. Źródła: Chlor występuje w bardzo dużej ilości produktów spożywczych, jednak największe jego ilości [...]
[...] Witamina D krąży w organizmie głównie w postaci 25(OH)D. Im więcej jest trawionej witaminy D, tym więcej zmienia się w 25(OH)D. Dzienna dawka witaminy D u osoby o jasnej karnacji powstaje w trakcie 5-15 minutowej ekspozycji na słońce. W warunkach polskich jest ona efektywna w lecie prawie przez cały dzień, ale w marcu i [...]
[...] często przyczyną niemożności podjęcia ciężkiego treningu, zdecydowanie osłabiające cały organizm i spowalniające ogólną regeneracje powysiłkową. Naukowo udowodniono iż osoby o mniejszej podatności na infekcje - znacznie rzadziej ulegają kontuzjom przeciążeniowym - bardzo powszechnym w sporcie w przypadku kontuzji narządów ruchu - [...]